Anledningarna till att man behöver reglera sina tänder kan vara många. Tänderna kan sitta alldeles för tätt eller vara sneda och skava. Men man kan även ha tandställning av kosmetiska skäl.
Att ha sneda tänder kan ställa till problem och man kan exempelvis få svårt att bita och tugga. Har man överbett kan tänderna också lätt ta skada i olika sportaktiviteter eller om man skulle råka ramla. Både barn och vuxna kan ha tandställning, och för barn är det gratis om orsaken beror på medicinska skäl som exempelvis överbett. Som vuxen måste man själv stå för kostnaden av tandreglering, men beror den på medicinska skäl innefattas den av högkostnadsskyddet och tandvårdsförsäkringen. Tandreglering kan kosta en hel del, därför har många kliniker specificerade på ortodonti förmånliga avbetalningsplaner för sina patienter.
Vi är nog många som genast tänker på den så kallade rälsen då vi hör ordet tandställning. Men mycket har hänt sedan dess, även om rälsen fortfarande är vanligt förekommande. Idag behöver det inte alls synas att man har tandställning. Det finns både fasta och avtagbara tandställningar av mer diskret och osynlig karaktär. Många föredrar den avtagbara varianten som kallas invisalign, eftersom tänderna då också blir lättare att hålla rena. De flesta upplever också att tandreglering via invisalign gör mindre ont än en traditionell, fast tandställning, detta trots att den är lika effektiv. Hur lång tid det tar att reglera tänderna är individuellt men vanligt är mellan fjorton och trettiofem veckor. Mer om tandreglering på denna sida: tandregleringgöteborg.se