Hur ont gör en rotfyllning? Baserat på uttrycket om att någonting varit roligt som en rotfyllning så kan man anta att en sådan gör ganska ont. Likaså om man hör historier från folk som fått en rotfyllning utförd tidigare. Sanningen är dock denna: en rotfyllning idag gör inte särskilt ont. Förr kunde den smärta ganska mycket – idag så tar den effektiva lokalbedövningen udden av smärtan.
Smärta är något relativt och ytterst individuellt. Vid en rotfyllning så hjälper lokalbedövning för de flesta, men i vissa fall kan man även behöva bedövas lite extra. I samband med att kanalerna rengörs så upplever många en smärta, den går att bedöva bort separat. Detsamma om man redan vid ankomst känner att det gör ont; vid ett sådant läge kan man få bedövning rakt in i tandnerven för att klara av den fortsatta processen och behandlingen.
Kommunikation med tandläkaren är A och O i detta läge. Ju tydligare du är med hur du känner – och var det gör ont – desto bättre och mer effektiv hjälp kan du få. Idag behöver en rotfyllning inte vara mer än obekväm; den behöver inte göra ont.
En rotfyllning är ett ingrepp som sker då en pulpa blivit inflammerad eller infekterad i samband med ett kariesangrepp. Själva processen innebär att en tandläkare öppnar upp och avlägsnar inre tandvävnad från tanden och att man därefter fyller igen rotkanalen. Hur en rotfyllning ser ut är olika från fall till fall. Även om den vanliga orsaken är att en pulpa blivit inflammerad så kan det även finnas andra anledningar till varför en rotfyllning måste ske. Här är några andra:
Priset för en rotfyllning är varierande och beror dels på hur stort ingreppet är och dels också på vilken tandläkare du besöker. Tandläkare har fri prissättning och det innebär att det finns en varierande prisbild mellan de privata kliniker som finns i Sverige. Hos Folktandvården i Stockholm så kostar en rotfyllning – av en tandkanal – 3650 kronor. Men som sagt: priset är varierande och behöver man dessutom kalla in specialisttandläkare så ökar kostnaden också.
En rotfyllning tar relativt lång tid. Det är kanske snarare det som åsyftas i begreppet – roligt som en rotfyllning – än att det gör ont. Man får räkna med att det tar några timmar. Anledningen till detta är det kan vara svårt att reda ut var rötterna sitter och dels att det också kan handla om fler rötter än en enda. Vid mer komplicerade fall så kan man först få en provisorisk rotfyllning där endast bakteriedödande medel används och därefter så kan man – efter några veckor –återkomma för den riktiga rotfyllningen.
Man kan känna sig öm i tanden som blivit behandlad och man kan känna sig lite konstig som en följd av bedövningen. Det är normalt. Vanligen kan vanliga värktabletter hjälpa. Skulle det fortsatt – efter någon vecka – kännas ömt och konstigt så bör man kontakta tandläkaren för en undersökning.